Region Gotland har hållit ett möte om företagsklimatet, där både mätningar och företagarnas synpunkter belysts. För att stärka företagsutvecklingen på ön är bland annat kortare handläggningstider och bättre dialog mellan kommun och företag centrala punkter.
Under ett möte om företagsklimatet på Gotland presenterade Region Gotland viktiga fakta och insikter. Mätningar från SKR och Svenskt Näringsliv ska ge en bild av det nuvarande företagsklimatet, där den första riktar sig till företag med avslutade myndighetsärenden hos regionen, medan den andra täcker medlemsföretag oavsett myndighetskontakt. Båda parter anser att resultaten kommer att bidra till att förbättra dialogen med företagen.
Enligt regionens övergripande mål är det viktigt att bidra till att Gotland får fler invånare för att öka skattekraften och säkerställa kompetensförsörjning. För att uppnå detta mål behövs ett förbättrat bostadsbyggande och ökad servicenivå, såväl som en effektivare myndighetsutövning.
Företagen på Gotland har identifierat specifika åtgärder som prioriterade för att förbättra företagsklimatet. Bland dessa lyfts kortare handläggningstider fram av 63 % av företagen, följt av bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare (51 %) och behovet av fler bostäder (50 %).
Resultaten från enkäterna visar på flera parametrar som har bedömts. Mobilnät och bredband fick betyg 4,3, vilket indikerar en relativt god infrastruktur. Klimatet hos kommunens beslutsfattare bedömdes av företagarna att behöva förbättras, med ett snittbetyg på 3,0.
Flera företag har uttryckt frustration över svårigheterna att få tag på tjänstemän samt upplevd ovilja att ge råd, där bygglovsavdelningen särskilt nämns för sina bristande kontaktmöjligheter. Många anser också att kommunen ofta agerar mer som en kontrollinstans än en hjälpande hand i utvecklingen av företagen.
Svenskt Näringslivs enkätsvar för 2024 visar att betyg för flera kategorier, såsom företagets engagemang för verksamheten och kommunens service, har sjunkit något jämfört med tidigare år. Däremot finns små ökningar inom vissa områden, särskilt när det kommer till konkurrens från kommunala verksamheter.
SKR:s insiktsmätning, som omfattar sju myndighetsområden, identifierar de områden som behöver fokus framöver. Från och med 2024 tillkommer fyra obligatoriska och tre frivilliga områden.
NKI, eller Nöjd Kund Index, för Gotland ligger på 67,8 och är baserat på 3401 svar. Fokusområdena kan kategoriseras under “Vårda” och “Prioritera”, vilket hjälper kommunen att förstå vilka delar som behöver mer uppmärksamhet.
Även Nöjd Upphandlingsindex (NUI) har mätts, och resultaten indikerar att nöjdheten inom upphandling ligger stabilt men på en låg nivå. Gotlands position har dock förbättrats på upphandlingsindexet, vilket tyder på en positiv trend.
Region Gotland fortsätter att arbeta på att få fler invånare och förbättra företagsklimatet, med ett tydligt fokus på att öka dialogen mellan kommun och företag för att främja en mer företagsvänlig miljö. Sanna Palomaa, tillväxtchef på Region Gotland avslutar:
– Region Gotland ser fram emot fortsatta dialoger med företag och företagsorganisationer både om vad regionen kommer att vidta för ytterligare utvecklingsåtgärder men även om hur näringslivet själva bidrar med för att stärka företagsklimatet på Gotland. Vi välkomnar att företag hör av sig.
Källa: Redaktionen Gotland Live.
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.