Handeln i Sverige visar tecken på stabilisering och tillväxt, enligt den senaste barometern från Konjunkturinstitutet. Stämningsläget har blivit mer optimistiskt, med en minskning av konkurser och en ökad framtidstro bland företagen. Under 2024 rapporterades i genomsnitt 178 anställda per månad drabbas av konkurser inom handeln, vilket är en betydande minskning jämfört med det starka 2010-talet, där snittet låg på 261 per månad. I februari 2025 var siffran 170.
– Flera olika mätningar visar att handeln inte befinner sig i något allmänt krisläge. Framtidstron har stärkts och antalet konkurser bland företag med anställda är på historiskt låga nivåer, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund.
Trots den positiva utvecklingen kvarstår utmaningar för många anställda inom branschen. Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund, påpekar att stora handelsföretag gör miljardvinster men att många anställda har svårt att klara sig på sina löner.
– Ska handeln vara hållbar måste man börja investera i dem som får den att fungera. Personalen måste få sin del av kakan, säger Palmetzhofer.
Under de första månaderna av 2025 har flera branschmätningar visat ett mer positivt stämningsläge än under samma period 2024 och 2023. Handlare inom både dagligvaruhandel, sällanköpshandel och partihandel är mer optimistiska inför framtiden än de varit på flera år.
– Det är intressant hur snabbt bilden av handeln kan svänga beroende på vilka siffror som får rubriker. I själva verket är konkurser bland företag med anställda få och har minskat över tid, avslutar Stefan Carlén.
Källa: Handelsanställdas förbund
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Handelsanställdas Förbund