Foto: Kronofogden

Ökande trend för ansökningar om skuldsanering på Gotland

Ekonomi Hem och familj Lokalt

Under första halvåret 2024 har 86 personer på Gotland ansökt om skuldsanering, enligt statistik från Kronofogden. Detta är en minskning jämfört med föregående år, men den nationella trenden visar på en ökning av ansökningar med över 23 procent. Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, betonar vikten av att agera tidigt för att undvika ytterligare skuldsättning.

Under första halvåret 2024 har 86 personer på Gotland ansökt om skuldsanering, vilket är en minskning från 99 ansökningar under samma period förra året. Trots detta visar ny statistik från Kronofogden att det nationella antalet ansökningar ligger på 17 458, en nivå som är i linje med förra året men som har ökat med drygt 23 procent jämfört med 2022.

Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, förklarar att många av de som ansöker om skuldsanering har tillfälliga ekonomiska svårigheter. Han påpekar att skuldsanering är en sista utväg och att det är viktigt för sökande att ha en klar bild av sina inkomster och utgifter.

— Skuldsanering är ingen genväg, utan en sista utväg, säger Lindh.

För att bli beviljad skuldsanering krävs att ansökande kan visa att de gjort ansträngningar för att förbättra sin ekonomiska situation, vilket kan inkludera att minska kostnader och öka inkomster. Det är också nödvändigt att visa att skulderna inte kan betalas av inom en period av 7–15 år.

Fler äldre ansöker om skuldsanering, där ansökningar från kvinnor över 65 år har ökat med 13 procent sedan årsskiftet. Lindh menar att många äldre har svårt att påverka sina inkomster och har drabbats hårt av ökande kostnader.

— Många i gruppen äldre troligen uppfyller kraven, men har tidigare inte ansökt om skuldsanering, säger han.

Klicka här för mer fakta om skuldsanering

Skuldsanering innebär i regel att man betalar delar av sin skuld enligt en betalningsplan, lever på existensminimum i fem år och blir skuldfri när skuldsaneringen avslutas. Innan man ansöker rekommenderas att kontakta fordringsägare, öka inkomster, betala av skulder och söka hjälp hos budget- och skuldrådgivning i kommunen.


Källa: Kronofogden.
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged