En ny rapport från Länsstyrelsen Gotland visar att andelen nystartade företag med kvinnlig ledning har ökat, men att skillnaderna i inkomst mellan könen också ser ut att öka.
Enligt Länsstyrelsen Gotland har andelen nystartade företag med kvinnlig ledning ökat i länet. Samtidigt framgår det av den nya statistiken över jämställdhetsutvecklingen att inkomstskillnaderna mellan könen tycks öka. Detta framgår i den uppdaterade utgåvan av rapporten ”Kön spelar roll”, som sammanställer statistik om jämställdhetsläget i länet.
Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen, kommenterar utvecklingen:
– På det stora hela ser vi fortfarande att utvecklingen mot ökad jämställdhet går mycket långsamt.
Rapporten ”Kön spelar roll” har funnits sedan 1987, och visar att kvinnors medelinkomst nu ligger på 86 procent av männens, jämfört med 72 procent vid rapportens första utgåva. Under 2019 var siffran 88 procent.
– Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män verkar ha börjat öka på Gotland. Samma utveckling syns i riket i stort. Det här måste vi vara vaksamma på, säger Caisa Skoggren.
Trots de negativa trenderna i inkomstskillnader har kvinnligt företagande ökat. Nu startas 40 procent av nystartade företag av kvinnor, en ökning från 37 procent 2019.
– Det är en hög andel jämfört med riket, säger Skoggren.
Statistiken visar också på utmaningar inom jämställd hälsa. Unga flickor och transpersoners psykiska hälsa försämras, kvinnor är sjukskrivna dubbelt så mycket som män, och andelen kvinnor som upplever stress ökar.
– Något som ändå minskar är skillnaderna i ohälsotal. Men det är sannolikt mest en effekt av att själva ohälsotalet sjunker, alltså dagar med sjukförsäkringsförmåner per gotlänning, förklarar Skoggren.
Vidare framkommer att gotlänningar generellt känner mindre oro för våldsbrott jämfört med riksgenomsnittet, men att det finns en stor skillnad mellan könen.
– Kvinnor oroar sig mycket mer än män över att utsättas för sexuella angrepp och misshandel och väljer oftare en annan väg på grund av det, säger Skoggren.
Hon avslutar med att betona vikten av fortsatt arbete:
– Det är tydligt att arbetet behöver fortsätta med ökad takt om vi någonsin ska kunna nå jämställdhetsmålen på Gotland.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.