Nytt nätverk ska stärka Gotlands beredskap

Ekonomi Försvar

En ny och betydelsefull del av Gotlands beredskapsarbete togs form i torsdags när Civilt beredskapsråd för näringslivet höll sitt första möte. Fokus ligger på att involvera näringslivet i beredskapsplaneringen och stärka kommunikationen mellan olika aktörer.

På torsdagen fick nätverket Civilt beredskapsråd för näringslivet sin officiella start på Länsstyrelsen Gotland. Denna nya plattform syftar till att involvera näringslivet i det viktiga arbetet med att hantera kriser och konflikter, vilket har blivit allt mer aktuellt. Länsstyrelsen och Region Gotland har tidigare mött företagare för att diskutera hur beredskapsfrågor kan hanteras bättre, och nu har dessa samtal lett fram till skapandet av ett strukturerat forum.

Under det inledande mötet betonade Anders Flanking vikten av näringslivets involvering i krisberedskapen:

– Det är avgörande att näringslivet är med på tåget och att vi tar ytterligare steg framåt.

Näringslivet spelar en central roll i Gotlands beredskap genom att tillhandahålla nödvändiga varor och tjänster, såsom livsmedel, insatsvaror, energi och transporter. Dessa leveranser är viktiga för att säkerställa uthållighet under svåra tider. Mötet samlade aktörer från olika sektorer, inklusive transport, handel, energi och lantbruk, tillsammans med representanter från länsstyrelsen, Region Gotland och Försvarsmakten.

Under mötet presenterades en översikt över varje deltagares beredskapsarbete, och länsstyrelsen redogjorde för regeringens budgetproposition för 2025 som belyser förväntningar på näringslivet och dess roll i samhällets beredskap.

Andreas Nypelius, regionordförande för LRF Gotland, lyfte fram styrkan med Gotlands mindre storlek i detta arbete:

– Fördelen med Gotlands litenhet är att vi genom samverkan har möjlighet att hitta lösningar innan något hunnit gå så långt som till en krissituation. Det här nya forumet är ett bra sätt att för näringslivet att få reda på vad som förväntas av oss inom det moderna totalförsvaret.

Oskar Lindehejd, vd för Gotlands energi AB, instämde i betydelsen av samarbete:

– Ett forum för samverkan kring beredskapsfrågor är en styrka för Gotland och vi vet av tidigare erfarenheter att samverkan gynnar alla. Det finns ett stort engagemang och mycket kunskap kring beredskapsfrågorna inom de olika branschorganisationerna, och vi ser fram emot att både lära oss mer och dela med oss av våra egna erfarenheter.


Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged