Den 1 juni träder nya bestämmelser i alkohollagen i kraft som gör det möjligt för svenska tillverkare att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i samband med besöksarrangemang. Folkhälsomyndigheten har tagit fram föreskrifter som kompletterar lagändringen och ska underlätta en enhetlig tillämpning, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.
För att få sälja alkohol direkt till konsumenter krävs att försäljningen sker i samband med ett kunskapshöjande besöksarrangemang, exempelvis en guidad rundtur eller en föreläsning med dryckesprovning. Arrangemanget ska pågå i minst 30 minuter och deltagarna ska få muntlig information om alkoholens skadeverkningar. Folkhälsomyndigheten har även tagit fram skriftligt informationsmaterial som arrangörerna kan använda.
Den som vill bedriva gårdsförsäljning behöver tillstånd från kommunen och måste ha ett egenkontrollprogram som bland annat säkerställer att åldersgränsen följs och att endast deltagare i arrangemanget får köpa alkohol. Ett godkänt kunskapsprov, administrerat av kommunen, krävs också för att få tillstånd.
Föreskrifterna har tagits fram i dialog med bland annat företag, kommuner och Systembolaget. Reglerna gäller i sex år och kommer att utvärderas under denna period, enligt Folkhälsomyndigheten.
Syftet med lagändringen är att möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol i Sverige, samtidigt som Systembolagets detaljhandelsmonopol värnas.
– Myndighetens utgångspunkt är att föreskrifterna ska underlätta för alla aktörer att följa lagstiftningen och att tillämpningen blir enhetlig, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Folkhälsomyndigheten