Ny svalkande teknik ska minska energiförbrukningen på MAX i Visby

Ekonomi & näringsliv Lokalt

MAX Burgers har inlett tester med nya kylpaneler på två av sina restauranger, med målet att minska både energiförbrukning och klimatpåverkan. Satsningen, som stöds av Energimyndigheten, har redan gett lovande resultat och kommer snart att utökas till MAX-restaurangen i Visby, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Kylpanelerna installeras på taken och kopplas till restaurangernas kylsystem. Genom att reflektera solljus och avge värme som strålningsenergi kan panelerna effektivt leda bort överskottsvärme, vilket minskar behovet av energi för kylning. Enligt MAX Burgers pekar prognoserna på att energiförbrukningen för kylande utrustning kan minska med 15 till 30 procent.

Bakom tekniken står det svenska företaget Spacergy, vars patentsökta design är anpassad för storskalig användning inom restaurangbranschen. Om testfasen fortsätter att visa positiva resultat planerar MAX att installera kylpanelerna på fler restauranger.

– Vi vill fortsätta att gå i bräschen för omställningen till en hållbar restaurangbransch. Det här är ett spännande exempel på en svensk innovation som vi både vill stötta och dra nytta av, säger Kaj Török, hållbarhetschef på MAX Burgers, i pressmeddelandet.


Detta är en AI-genererad artikel.

Tagged