Enligt SBAB:s senaste undersökning, Spartempen, har unga vuxna dragit ner på sitt sparande mer än andra åldersgrupper. En av fyra personer mellan 18 och 29 år uppger att de sparar mindre nu, och många är beroende av ekonomiskt stöd från sina föräldrar. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar den oroande trenden.
En ny undersökning från SBAB visar att ekonomin för unga vuxna är mer sårbar än någonsin. Enligt undersökningen Spartempen, som genomfördes mellan den 9 och 11 september 2024, uppger var fjärde person i åldern 18–29 år att de sparar mindre nu än för ett halvår sedan. Samtidigt har en av tre i samma åldersgrupp fått ekonomiskt stöd från sina föräldrar under den senaste tiden.
— Unga har generellt sett en mindre stabil ekonomi jämfört med äldre. De är inte heller lika etablerade på arbetsmarknaden, vilket gör dem mer ekonomiskt sårbara, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Han påpekar att när ekonomin viker får unga svårare att spara till ett eget boende och riskerar att skjuta upp familjebildning.
Klicka här för mer fakta om SBAB:s undersökning Spartempen
SBAB:s Spartempen är en halvårsvis undersökning som syftar till att kartlägga svenskarna sparande och ekonomiska beteenden. I den senaste undersökningen deltog 1 053 personer mellan 18 och 79 år, och den genomfördes av Kantar. Resultaten visar att 27 procent av svenskarna saknar en tillräcklig ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter.
Trots att 63 procent av de tillfrågade inte har ändrat sitt sparande, visar resultaten att 17 procent sparar mindre nu jämfört med för sex månader sedan. Boije framhäver att de senaste årens prisuppgångar har gjort det dyrare att leva, vilket drabbar dem med små marginaler, såsom unga och ensamstående föräldrar.
Undersökningen visar också att kvinnor tenderar att vara mindre riskbenägna i sitt sparande jämfört med män. Män har en högre andel av sitt sparande i aktier och fonder, medan kvinnor prioriterar sparkonto. Boije noterar att ett defensivt sparande kan öka de ekonomiska skillnaderna mellan könen.
Trots den rådande lågkonjunkturen är det många som ser ljust på framtiden. Ungefär en tredjedel av svenskarna tror att de kommer att spara mer framöver, och bland unga är optimismen hög, med 59 procent som förväntar sig att öka sitt sparande.
— I takt med sjunkande räntor kommer många hushåll få en starkare ekonomi, men det påverkar inte nödvändigtvis sparandet, avslutar Boije.
Källa: SBAB Bank|Pressmeddelande
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.