Idag presenterade regeringen en utredning som föreslår nya finansieringsmodeller för ny kärnkraft i Sverige. Greenpeace kritiserar förslaget och menar att det riskerar att bli ett finansiellt slukhål för både skattebetalare och elkonsumenter. Rolf Lindahl, talesperson för energi- och finansfrågor på Greenpeace, uttrycker sin oro över att subventioner till kärnkraft kan tränga ut investeringar i billigare och snabbare alternativ som vind- och solenergi.
Regeringen har idag presenterat en utredning som syftar till att hitta finansieringsmodeller för ny kärnkraft i Sverige. Bakgrunden till utredningen är att de 400 miljarder kronor som redan avsatts i kreditgarantier inte anses tillräckliga för att locka investerare. Utredningen föreslår en modell för hur ytterligare direkta subventioner kan tillföras för att möjliggöra byggandet av ny kärnkraft.
Greenpeace har reagerat starkt på utredningen och Rolf Lindahl, talesperson för energi- och finansfrågor, kommenterar: ”Den borgerliga regeringen vill alltså införa en ny skatt som alla elkonsumenter tvingas betala för att kunna realisera sin märkliga fixering vid att bygga ny kärnkraft.” Lindahl ifrågasätter logiken i att subventionera en dyrare och mer riskfylld energikälla när det finns alternativ som är både billigare och snabbare att bygga.
Enligt Lindahl skulle ett genomförande av utredningens förslag innebära ett historiskt avsteg från den breda politiska samsyn som länge funnits i Sverige om att ny kärnkraft inte ska subventioneras. ”Vind- och solenergi är redan mycket billigare och snabbare att bygga än kärnkraft, dessa kan byggas utan subventioner och här finns redan en investeringsvilja,” säger han.
Utredningen föreslår att staten ska ta på sig stora kostnader för att underlätta kärnkraftsbyggen, vilket enligt Greenpeace riskerar att tränga ut investeringar i förnybar elproduktion. Lindahl varnar för att kärnkraftsprojekt ofta drabbas av kostnadsökningar och förseningar, vilket kan leda till att skattebetalare och elkonsumenter får stå för notan. ”Tumregeln är att kostnaderna blir minst dubbelt så stora i jämförelse med de ursprungliga kalkylerna,” påpekar han.
Greenpeace har även publicerat en rapport som sammanställer åtta olika finansieringsmodeller för kärnkraft i Europa. Rapporten visar att aktuella kärnkraftsprojekt inom EU har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och har drabbats av förseningar på 11-12 år. ”Det är viktigt att komma ihåg att alla jämförbara reaktorbyggen har dragits med enorma förseningar och kostnadsökningar,” avslutar Lindahl.