Länsstyrelsen i Gotlands län har beslutat om en ny energi- och klimatstrategi som ska vägleda öns omställning fram till 2045. Strategin syftar till att skapa ett robust energisystem, främja näringslivsutveckling och minska utsläppen av växthusgaser, enligt Länsstyrelsen Gotland.
Idag kommer cirka 60 procent av Gotlands energianvändning från importerade fossila bränslen. Den lokala produktionen, som består av bland annat vindkraft, sol-el och biogas, täcker endast 20–25 procent av behovet. Samtidigt väntas elbehovet på Gotland fördubblas inom tio år.
En central del av strategin är elektrifiering, där länsstyrelsen nu påbörjat arbetet med en särskild handlingsplan. Den ska innehålla konkreta åtgärder för att öka andelen lokalproducerad energi och minska beroendet av fossila bränslen.
– Elektrifieringen är ett av våra viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser och behålla vår konkurrenskraft. Den kan också öka andelen lokalt producerade bränslen i vår energimix, vilket är bra för Gotlands motståndskraft och robusthet, säger Margareta Gothnier, enhetschef på Enheten för Samhällsutveckling, i ett pressmeddelande.
Strategin omfattar sex områden: hållbart energisystem, effektiv och klimatneutral industri, hållbart brukande av mark och vatten, resurseffektiv bebyggelse, fossilfria transporter och maskiner samt hållbar konsumtion. Den riktar sig till alla aktörer som vill bidra till Gotlands energi- och klimatomställning.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Länsstyrelsen Gotland