Regeringen inför en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring som beräknar ersättning utifrån inkomst istället för arbetad tid. Den nya metoden, som börjar gälla den 1 oktober 2025, syftar till att minska fusk och felaktiga utbetalningar. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson betonar vikten av att skydda de gemensamma systemen.
Den 1 oktober 2025 träder en ny inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring i kraft, vilket innebär att ersättning nu beräknas utifrån inkomstuppgifter istället för arbetad tid. Denna förändring syftar till att förbättra förutsättningarna för att motverka fusk, bedrägerier och misstag inom systemet.
Riksdagen har beslutat om reformen, som gör det möjligt för a-kassorna att använda uppgifter från arbetsgivardeklarationer som lämnas till Skatteverket. Detta gör att ersättningen kan beräknas snabbt och på ett mer tillförlitligt sätt.
– Regeringen är fast besluten att krossa den kriminella ekonomin. När vi nu genomför den största reformeringen av a-kassan på mycket lång tid har en viktig aspekt varit att stärka både det förebyggande arbetet och möjligheten att upptäcka fusk. Man ska inte kunna stjäla pengar från våra gemensamma system, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.
Genom att hämta inkomstuppgifter från Skatteverket förväntas systemet även minska risken för misstag, då dessa uppgifter redovisas löpande av arbetsgivarna i samband med löneutbetalningar. Det nya systemet ska därmed ge en mer effektiv kontroll och öka sannolikheten för att uppgifterna verifieras, vilket var en svårighet med det tidigare systemet som baserades på arbetsgivarintyg.
Reformen syftar till att skapa en tryggare och mer rättvis arbetslöshetsförsäkring för alla arbetssökande.
Källa: regeringen.se