Ny a-kassa införs – en omställning för fler arbetslösa

Ekonomi Hem och familj

Den 18 juni röstade riksdagen ja till en omfattande reform av a-kassan, som nu blir inkomstbaserad. Denna förändring, som är den största på länge, syftar till att ge fler personer rätt till arbetslöshetsersättning och att skapa en mer effektiv omställningsförsäkring. Reformen, som träder i kraft den 1 oktober 2025, innebär också en höjning av taket i a-kassan och en tydligare nedtrappning av ersättningen över tid.

Regeringens reform av arbetslöshetsförsäkringen, som riksdagen godkände den 18 juni, markerar en betydande förändring i hur a-kassan fungerar. Den nya modellen, som träder i kraft den 1 oktober 2025, kommer att baseras på inkomster snarare än arbetad tid. Detta innebär att fler personer kan inkluderas i systemet, vilket gör det lättare att beräkna ersättning för dem som haft inkomster från förvärvsarbete.

Enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson kommer den nya a-kassan att fungera som en mer renodlad omställningsförsäkring. ”Den nya a-kassan stärker arbetslinjen genom att bli en tydligare omställningsförsäkring. Det är en bra ordning att ersättningen börjar på en hög nivå och successivt trappas ned. Arbetslöshetsförsäkringen ska vara en studsmatta till nya möjligheter för fler,” säger Pehrson.

Reformen innebär också att taket i a-kassan höjs, vilket ger en högre ersättning under den första perioden av arbetslöshet. Nedtrappningen av ersättningen kommer att ske efter 100 ersättningsdagar med en minskning på 10 procentenheter, följt av ytterligare 5 procentenheter efter 200 dagar. För dem som är arbetslösa längre än 300 dagar finns rätt till aktivitetsstöd, som också trappas ned med 5 procentenheter var hundrade dag. Dessutom höjs aktivitetsstödets lägsta nivå från 223 till 365 kronor per dag.

Denna reform av a-kassan är en del av regeringens strävan att stärka arbetslinjen och ge ekonomisk trygghet till dem som blir arbetslösa. Genom att göra a-kassan mer inkluderande och anpassad efter individens inkomster, hoppas regeringen kunna underlätta övergången från arbetslöshet till sysselsättning.

Tagged