Enligt Trygghetsfonden TSL:s kvartalsrapport för första kvartalet 2025 har antalet personer som beviljats omställningsstöd minskat för fjärde månaden i rad. Totalt 5 890 personer fick stöd under perioden, vilket är en nedgång från 6 821 personer under motsvarande kvartal 2024.
Denna minskning kan tyda på en positiv trend på arbetsmarknaden, trots att osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen kvarstår. Faktorer som det geopolitiska läget och en ökad inflation påverkar situationen, och arbetslösheten i Sverige har stigit till 9,4 procent i februari. Konjunkturinstitutet bedömer att en vändning på arbetsmarknaden dröjer.
– För Trygghetsfonden TSL:s yrkesarbetare ser vi dock en något ljusare bild de senaste månaderna. Inflödet av nya stödberättigade har varit lägre än under samma period 2024, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL. Hon påpekar att omställningskvoten har stigit till över 1 i mars 2025, vilket innebär att fler personer hittar ny sysselsättning än de som påbörjar omställningsstöd.
Trots den övergripande minskningen har byggbranschen fortsatt att ha det största inflödet av omställningsstöd, följt av industri och handel. Under årets första kvartal låg andelen deltagare i jobb på 92 procent, vilket är i nivå med föregående år.
– Genom vårt stöd finns vi närvarande för individer under hela yrkeslivet. Vi är både stolta och glada över att kunna erbjuda omställnings- och kompetensstöd till alla de som omfattas av våra mer än 80 000 anslutna företag, avslutar Caroline Söder.
Trygghetsfonden TSL är en omställningsförsäkring som omfattar 100 000 arbetsgivare och 900 000 medarbetare i Sverige. Organisationen hjälper årligen cirka 15 000 personer till nya och oftast mer kvalificerade jobb.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision