Lönsamheten i svenskt lantbruk når nya höjder – men regionala skillnader kvarstår

Ekonomi & näringsliv Nationellt

Enligt vårens Lantbruksbarometer, som publiceras av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna, har lantbrukarnas upplevda lönsamhet stigit till +4, vilket är den högsta nivån på flera år. Detta är en markant förbättring jämfört med förra årets lönsamhetsindex som låg på -31. Framför allt inom gris- och mjölkproduktion rapporteras en god lönsamhet, medan nötköttsproducenter och växtodlare också ser en viss förbättring, även om många fortfarande upplever lönsamheten som låg.

Filip Olsson, Segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co, påpekar att den ökade lönsamheten även återspeglas i en något ökad investeringsvilja bland lantbrukarna. Trots detta är investeringarna fortfarande på låga nivåer, vilket gör långsiktig lönsamhet avgörande för att säkerställa den svenska livsmedelsproduktionen.

Den positiva utvecklingen i lönsamhet kan delvis tillskrivas stigande priser och ökad efterfrågan på svenska jordbruksprodukter, samt sänkta räntor. Jörgen Kennemar, Företagarekonom på Swedbank, varnar dock för den ökade osäkerheten kring den globala ekonomin och handelspolitiken, som kan påverka lantbrukarnas framtidsutsikter negativt.

Regionala skillnader i lönsamhet har blivit mer uttalade, där lantbrukare i Mälardalen rapporterar lägre nöjdhet på grund av ogynnsamt väder under 2023. Björn Elfstrand, VD för Sparbankernas Riksförbund, konstaterar att medan vissa regioner har återhämtat sig, kämpar andra fortfarande med konsekvenserna av extremväder.

Trots dessa utmaningar ser majoriteten av lantbrukarna positivt på framtiden, men för att öka den svenska livsmedelsproduktionen och möta klimatutmaningarna krävs mer omfattande investeringar.

– Det är viktigt att vi fortsätter att stödja lantbrukarna för att säkerställa en stabil livsmedelsförsörjning, säger Jörgen Kennemar, Företagarekonom på Swedbank.


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision

Tagged