Heidelberg Materials anläggning i Slite. Foto: Heidelberg Materials

Länsstyrelsen säger nej till Heidelbergs täktansökan

Ekonomi Lokalt

Länsstyrelsen har idag lämnat sitt yttrande till mark- och miljödomstolen angående Heidelberg Materials ansökan om att fortsätta och utöka sin täktverksamhet på norra Gotland. Länsstyrelsen avstyrker tillståndet, med hänvisning till potentiella skador på grundvatten och naturmiljö.

Länsstyrelsen har idag skickat in sitt yttrande över Heidelberg Materials ansökan om fortsatt och utökad täktverksamhet på norra Gotland till mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen har lämnat in två yrkanden, ett förstahandsyrkande och ett andrahandsyrkande. I första hand avstyrker länsstyrelsen att tillstånd ges baserat på det befintliga underlaget och hur ansökan är utformad.

– Bolaget har gjort ett gediget arbete med sin ansökan och genomfört relevanta undersökningar. De har också i hög grad tillmötesgått synpunkter från oss och andra remissinstanser. Anledningen till att vi yrkar på att tillstånd avstyrks i första hand är att skadorna på grundvatten och naturmiljö under ytterligare 30 års brytning fortfarande riskerar att bli för stora, säger landshövding Anders Flanking.

Heidelberg Materials söker tillstånd för att bryta maximalt 114 miljoner ton sten, vilket motsvarar 3,8 miljoner ton per år under en period av 30 år. Denna långa tillståndstid gör att konsekvenserna för naturvärden och miljö är svåra att överblicka.

– Den långa tidshorisonten innebär att vi måste ställa höga krav på bolaget att visa att de försiktighetsåtgärder de planerar kommer att ha tillräcklig effekt. Flera av de planerade skyddsåtgärderna för att minimera påverkan på grundvattentillgången är nya och relativt oprövade. Dessutom är täktverksamhetens påverkan på Tingstäde träsk inte helt utredd. Vi kan inte chansa när det gäller något så viktigt som vår och kommande generationers tillgång till vatten, säger Stefan Persson, chef på miljö- och vattenenheten.

Frågan om tillstånd till verksamheten ska avgöras av mark- och miljödomstolen, som planerar att inleda huvudförhandling i ärendet i början av nästa år.

Källa: Länsstyrelsen Gotland

Tagged