Körsträckan för tunga lastbilar på svenska vägar sjönk kraftigt under 2024 och nådde den lägsta nivån sedan mätningarna startade 2006. Det visar ny statistik som 2030-sekretariatet har sammanställt, baserat på uppgifter från Trafikanalys och SCB.
Enligt 2030-sekretariatet minskade körsträckan per capita med 15 procent jämfört med föregående år. Minskningen är betydligt större än de variationer som setts tidigare år.
– En minskad körsträcka för tunga godstransporter gör det lättare att klara klimatmålen eftersom utsläppen minskar, allt annat lika. Men den snabba minskningen 2024 kan tyvärr till stor del bero på att utländska åkare tagit en större del av den svenska marknaden än förut. Det behövs mer tillförlitlig, aktuell och heltäckande statistik för cabotage, konstaterar Per Östborn, ansvarig för 2030-sekretariatets indikatorer.
Statistiken visar att körsträckan per capita för tunga lastbilar har legat relativt stabilt sedan 2010, men 2024 noterades en tydlig nedgång till 401 kilometer per person, jämfört med 466 kilometer året innan.
2030-sekretariatet lyfter även att antalet körda mil med riktigt tunga lastbilar (över 26 ton) har ökat, medan körsträckan för lättare tunga lastbilar minskar. Trots större lastkapacitet har dock inte godstransportarbetet eller lastningsgraden ökat.
– Tyngre lastbilar har högre lastkapacitet, men trots detta har inte godstransportarbetet eller lastningsgraden ökat. Det verkar som om lastbilarna i Sverige används alltmer ineffektivt, vilket kan ha att göra med den snabba ökningen av e-handeln, kommenterar Per Östborn.
2030-sekretariatet arbetar för att Sverige ska nå klimatmålet om 70 procents minskning av utsläppen från inrikes transporter till 2030, jämfört med 2010. Samtliga siffror i rapporten bygger på officiell statistik från Trafikanalys och SCB, enligt 2030-sekretariatet.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision