Heidelberg Materials Cement Sverige AB får tillstånd att fortsätta och utöka sin verksamhet vid täkterna i Slite på Gotland, enligt ett beslut från Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Tillståndet gäller i 30 år och omfattar både fortsatt brytning av kalk- och märgelsten samt uppförande av nya anläggningar för sortering, krossning och transport av stenmaterial.
Domstolen har även gett bolaget rätt att leda bort inläckande dag- och grundvatten från täkterna. Prövningen har omfattat påverkan på vattenberoende ekosystem och dricksvattenförsörjning, och domstolen bedömer att bolagets utredningar ger tillräcklig information för att bedöma dessa effekter.
Verksamhetsområdet ligger inom områden som är utpekade som riksintresse för både mineralutvinning och naturvård, och hyser höga naturvärden samt skyddsvärda arter. Domstolen har därför prövat verksamheten mot regler om Natura 2000, artskydd och EU:s vattenskyddslagstiftning. Tre näraliggande Natura 2000-områden bedöms inte påverkas negativt, och bolaget har fått så kallat Natura 2000-tillstånd samt dispens från artskyddsförordningen.
För att begränsa miljöpåverkan har domstolen föreskrivit villkor om bland annat buller, vibrationer, damning och kemikaliehantering. Detaljerade krav ställs även på skydd av yt- och grundvatten. Domstolen bedömer att verksamheten inte kommer att påverka den allmänna vattenförsörjningen eller enskilda brunnar negativt. Om skada ändå skulle uppstå är bolaget skyldigt att ordna ny dricksvattenförsörjning till berörda brunnsinnehavare.
Under handläggningen har synpunkter inhämtats från nio myndigheter, däribland Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Gotlands län, samt från över 150 enskilda personer. Enligt domstolen har dessa synpunkter bidragit till att skärpa miljövillkoren.
Miljötillståndet får tas i anspråk omedelbart även om domen överklagas, med undantag för vissa områden där avverkning inte får ske förrän domen vunnit laga kraft. Beslutet var enhälligt bland domstolens fem ledamöter, enligt Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.
– Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten. Ansökan innehåller information som gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden, säger Inge Karlström, rådman och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Nacka Tingsrätt,Mark- Och Miljödomstolen Vid Nacka Tingsrätt