Hur mycket är egentligen 264 miljoner kronor?

Ekonomi & näringsliv Lokalt

Region Gotland har tillkännagivit ett prognostiserat underskott på 264 miljoner kronor. För oss vanliga dödliga är det en summa som är svår att greppa. Så istället för att klia oss i huvudet och fundera på var alla pengarna tog vägen, låt oss utforska vad man faktiskt skulle kunna göra för dessa 264 miljoner kronor – en summa som kan få drömmarna att flyga lika högt som prislappen!

Låt oss börja med något riktigt klassiskt: bilar. För 264 miljoner kronor skulle man kunna köpa cirka 880 Tesla Model 3 (med ett grundpris på ungefär 300 000 kr per bil från Tesla). Föreställ dig en konvoj av Teslor som rullar fram på Gotlands vägar, en imponerande syn som dessutom är tyst och miljövänlig. Ja, det kanske inte löser underskottet, men vem skulle inte vilja se en bilkavalkad som får Visbys kullerstensgator att skaka?

För de som vill hålla det lite mer jordnära, kan vi tänka oss kajaker. Japp, kajaker. För cirka 20 000 kronor styck (finns bland annat hos Kajaksidan) skulle man kunna köpa 13 200 kajaker för 264 miljoner kronor. Vart femte gotlänning skulle få varsin! Gotlands stränder skulle förvandlas till en myllrande kajakhamn, där både öbor och turister kunde paddla till jobbet, snabbköpet eller kanske bara njuta av den gotländska solnedgången från en sjösida vy.

Men låt oss höja ribban lite. Har du någonsin undrat vad ett privat jetplan skulle kosta? En begagnad Cessna Citation Mustang, ett litet och stilrent jetplan för privatbruk, går loss på runt 30 miljoner kronor (via nätverk som Controller.com). Med 264 miljoner skulle du kunna köpa nio stycken sådana jetplan och fortfarande ha råd med lite extra bränsle för att flyga från Gotland till fastlandet. Snacka om att lösa problemet med flygtrafiken på ett lyxigt sätt!

Om det känns lite väl extravagant, kan vi ta en sväng förbi mattbranschen. Låt oss säga att vi ville rulla ut röda mattan för varje enskild gotlänning. En genomsnittlig röd matta på 10 meter kostar ungefär 5 000 kronor (till exempel på Mattconcept). För 264 miljoner kronor skulle vi kunna köpa 52 800 röda mattor, nog för att göra hela Gotland till en permanent filmpremiär. Tänk att gå från Fårösund till Burgsvik utan att ens behöva sätta foten på vanlig mark!

För de mer praktiskt lagda kanske det är dags att fundera över toalettpapper. Det är trots allt en stapelvara. En vanlig 12-pack toapapper (tänk Lambi, från Willys) kostar runt 50 kronor. Med 264 miljoner kronor i kassan skulle vi kunna köpa 5,28 miljoner 12-pack, vilket motsvarar ungefär 63 miljoner rullar toalettpapper. Gotland skulle bli självhushållande i åratal när det gäller hygienartiklar – ett underverk för både ekonomin och bekvämligheten!

Men låt oss vara lite mer jordnära för en stund. För även om jetplan är härliga drömmar, så kanske vi ska kika på vad vi kunde göra med mer praktiska investeringar. Tänk bara på cyklar. En helt vanlig standardcykel från Crescent kan kosta runt 10 000 kronor (hos exempelvis XXL). För 264 miljoner skulle vi kunna köpa 26 400 cyklar och se till att varje gotlänning får en splitterny tvåhjuling. På så sätt kan vi förvandla Gotland till en miljövänlig ö där varje invånare kan susa fram längs vägar och stigar utan att behöva fundera över bilköer eller bensinpriser.

Och apropå hållbarhet, varför inte gå ännu längre? Med dagens solpanelsanläggningar, som kostar ungefär 150 000 kronor för ett normalt tak (via företag som Svea Solar), skulle vi kunna köpa 1 760 fullskaliga solcellsinstallationer för den här summan. Gotland skulle med andra ord kunna bli ett nationellt exempel på hållbar energi och klimatsmarta lösningar. Tänk dig en framtid där solen inte bara värmer stränderna, utan också ger ström till hela Gotland.

Men vad sägs om att ta det sociala steget och satsa på Gotlands framtida underhållning? För de sportintresserade kan vi blicka mot innebandyklubbor. En bra innebandyklubba kostar cirka 1 500 kronor (finns hos Unihoc), och för 264 miljoner kan vi köpa 176 000 klubbor. Det är så många att vi inte bara kan förse alla gotlänningar – vi kan till och med exportera till resten av landet och starta en innebandy-revolution! Endre IF och Visby IBK skulle inte bara bli lokala storlag utan dominera på nationell nivå med den bästa utrustningen.

För de kulturellt intresserade kanske vi kan investera i bokpaket. En vanlig bok kostar runt 250 kronor (hos Bokus eller Adlibris), vilket innebär att vi för 264 miljoner kronor kan köpa 1,056 miljoner böcker. Gotland skulle kunna ha ett bibliotek på varje gathörn, där böckerna bokstavligt talat rinner över hyllorna. Vem behöver e-böcker när vi kan förse hela ön med fysiska kopior av allt från klassiker till den senaste deckaren?

Och om vi vill tänka ännu större och mer långsiktigt – varför inte investera i forskning och utveckling? Ett typiskt forskningsprojekt inom teknik eller medicin kan kosta runt 50 miljoner kronor (enligt rapporter från svenska universitet). För 264 miljoner kan vi alltså finansiera fem stora forskningsprojekt, kanske ett om hur vi kan göra Gotland till ett nav för teknisk innovation eller hållbar jordbruksutveckling. Gotland kunde bli den plats där framtidens smarta lösningar föds – och vem vet, kanske underskottet kunde lösas genom att exportera våra idéer till resten av världen.

Det är också värt att nämna att vi kan köpa fem privata öar (till ett pris av cirka 50 miljoner kronor per ö, som annonseras på Private Islands Online). För 264 miljoner kan Gotland bli ännu större genom att helt enkelt lägga till fler öar till sin samling. Och eftersom Gotland redan är en ö, varför inte satsa på en ö-grupp? Vi skulle kunna starta en ny karibisk turistattraktion, men med nordiskt tema – där vikingar möter tropiska cocktails på stranden.

Så där har vi det – en förundrande resa genom vad 264 miljoner kronor kan göra. Från Teslor till forskningsprojekt, från kajaker till privata öar. Oavsett vad vi gör med pengarna, en sak är säker: det finns inga gränser för vad som är möjligt, förutom kanske vår egen fantasi.