Enligt CSN:s senaste rapport arbetar 43 procent av högskolestudenter med studiemedel under studietiden, där den främsta orsaken är att studiemedlen inte anses vara tillräckliga.
Enligt CSN:s senaste rapport arbetar 43 procent av alla högskolestudenter med studiemedel under studietiden. Den främsta orsaken till detta är att många studenter upplever att studiemedlen inte räcker till. Det är något fler kvinnor än män som arbetar vid sidan av sina studier, och andelen som kombinerar arbete med studier är högre bland äldre studerande.
– Många arbetar för att dryga ut studiemedlen och få mer pengar att röra sig med. Bland de som har en arbetsinkomst svarar 44 procent att de arbetar för att de inte tycker att studiemedlet är tillräckligt, medan 22 procent svarar att den huvudsakliga orsaken till att de arbetar är att de vill spara pengar, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
Att arbeta vid sidan av studierna kan dock vara fördelaktigt, så länge det sker på en balanserad nivå. En tidigare rapport från CSN visar att studenter som arbetar i lagom omfattning klarar fler poäng än de som jobbar mycket eller lite.
– Arbete och studier kan vara en positiv kombination. Vi har tidigare sett att de som kan arbeta lagom mycket presterar bra i studierna, bättre än de som inte jobbar alls eller bara jobbar lite, och bättre än de som jobbar mycket. Antagligen är de som kombinerar arbete och studier både driftiga och studiemotiverade. De som är för ambitiösa med arbetet tenderar dock att få en negativ påverkan på studieresultaten, säger Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN.
Det finns också andra fördelar med att kombinera arbete och studier. Arbete kan ge värdefull arbetslivserfarenhet och kontakter som kan vara bra att ha när studierna avslutats.
– Ett extrajobb under studietiden kan öppna dörrar till arbetslivet och knyta kontakter för framtiden. Studiemedlet är flexibelt och går bra att kombinera med andra inkomster, så vill man arbeta vid sidan av är det sällan några problem. Sedan har alla inte möjlighet att arbeta parallellt med studierna. Det kan exempelvis vara svårt att arbeta för den som studerar på en utbildning med mycket praktik eller undervisningstid. Det kan även vara svårt för studerande som har familj och barn, avslutar Carl-Johan Stolt.
Under julledigheterna är det många som jobbar extra, och varje studerande har ett fribelopp, vilket är gränsen för hur stora inkomster man får ha per halvår innan studiemedlet påverkas. Det är viktigt att hålla koll på detta för att undvika återbetalningsskyldighet.
– Du kan ha inkomster tillsammans med studiemedlet till en viss gräns. För en heltidsstuderande med fullt studiemedel är den gränsen ungefär 113 000 kr per halvår under 2025. Överskrids den gränsen så behöver du meddela oss, eftersom vi kan behöva anpassa framtida utbetalningar. Om vi istället upptäcker det i en inkomstkontroll finns risken att du måste betala tillbaka en stor engångssumma, säger Jonas Larsson.
Källa: CSN
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.