Heidelberg Materials anläggning i Slite. Foto: Heidelberg Materials

Heidelberg Materials ansöker om långsiktigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite

Ekonomi Lokalt

Heidelberg Materials har ansökt om ett 30-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland, vilket syftar till att trygga cementförsörjningen i Sverige och stärka dricksvattenförsörjningen på ön. Huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen planeras till januari 2025.

Heidelberg Materials har lämnat in en ansökan om ett förnyat 30-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite, Gotland. Denna ansökan, som lämnades in i december 2023, syftar till att säkerställa en långsiktig cementförsörjning i Sverige samt att förbättra tillgången till dricksvatten på Gotland.

Under 2024 har mark- och miljödomstolen handlagt ansökan i enlighet med sedvanliga processer, där myndigheter, sakägare och intresseföreningar haft möjlighet att yttra sig. Heidelberg Materials har besvarat de inkomna yttrandena med förtydliganden och ytterligare information. För att öka effektiviteten och styrbarheten av skyddsåtgärderna har företaget även gjort justeringar i sitt bemötande.

– Vårt absoluta fokus är att vi tryggar svensk cementförsörjning och genomför klimatomställningen, samtidigt som vi bidrar till att förstärka vattenförsörjningen på Gotland. Nu ser vi fram emot att fortsätta dialogen med alla inblandade och arbeta för att verksamheten ska drivas och utvecklas på bästa möjliga sätt, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite.

Slitefabriken är avgörande för cementförsörjningen i Sverige och har en viktig roll ur ett nationellt beredskapsperspektiv. Kalkstenens kvalitet och tillgänglighet i området är utan motsvarighet i landet. I prövningen av ansökan är verksamhetens påverkan på vatten, arter och naturvärden centrala aspekter, och omfattande utredningar har genomförts.

Heidelberg Materials planerar att investera cirka 1,5 miljarder kronor för att skydda vatten och natur och har föreslagit flera insatser, inklusive:

    • Omvandla Västra brottet till en sjö när täkten avslutas.
      Lagra och rena vatten för att stärka dricksvattentillgången på Gotland.
      Återinfiltrera grundvatten till närliggande områden.
      Minska inflödet av grundvatten till File hajdar-täkten genom tätning av berget.
      Upprätthålla flöden i bäckar och vattendrag.
      Återställa och skapa livsmiljöer för fjärilsarter.
      Anta ett ambitiöst ekologiskt kompensationsprogram för att motverka förlust av naturvärden.
  • – Våra slutsatser och förslag på lösningar bygger på omfattande och grundliga utredningar. Det är bra och viktigt att vattenfrågan är belyst från alla tänkbara vinklar, säger Matilda Hoffstedt.

    I dagsläget tillverkar Slitefabriken omkring tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige, och det nuvarande brytningstillståndet gäller till och med december 2026. Huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen är planerad till vecka 4 och 5 2025.

    Heidelberg Materials fortsätter sin satsning på att tillverka cement i Slite med noll nettoutsläpp och som potentiell kolsänka. Ett långsiktigt tillstånd för kalkstensbrytning är en förutsättning för att kunna investera i klimatomställningen av Slitefabriken och säkerställa svensk beredskap och cementförsörjning i stor skala.



    Källa: Heidelberg Materials.

    Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

    Tagged