Enligt Transportföretagens senaste analys av det statliga vägnätets skick har andelen vägar i mycket dåligt skick minskat från 13 till 10 procent under de senaste fyra åren. Totalt är nu 22 procent av vägarna i dåligt eller mycket dåligt skick, en förbättring från 26 procent 2020.
Trots dessa positiva nyheter kvarstår betydande regionala skillnader. Jämtland och Dalarna har en hög andel vägar i mycket dåligt skick, med 20,5 respektive 16,4 procent. Gotland ligger något bättre till med 5,6 procent av sina vägar i mycket dåligt skick, men det är fortfarande en utmaning.
– Det är glädjande att vi efter flera års negativ utveckling nu ser konkreta förbättringar i vägnätets skick. Det är en förutsättning för transportflöden utan störningar, men också för trafiksäkerheten. Men det är fortfarande stor skillnad mellan olika delar av landet och vi är ur den aspekten ett delat land, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.
Regeringens infrastrukturproposition pekar på att underhållsskulden på vägnätet ska vara avbetalad vid nästa planperiods slut, 2037. För att minimera underhållsskulden på 10 år skulle det dock krävas 8 miljarder kronor per år, vilket kan vara orealistiskt med hänsyn till tillgången på material och kompetens.
– Vår analys visar att det inte kommer att gå att minimera underhållsskulden på så pass kort tid som sagt, även om det är en bra bit på väg. Vägunderhållet har varit underfinansierat under flera decennier, och det kommer därför att ta längre tid att hämta igen, avslutar Marcus Dahlsten.
Regeringens planerade budgetökning för drift, underhåll och reinvesteringar av statliga vägar i den nationella infrastrukturplanen 2026–2037 uppgår till 354 miljarder kronor, vilket innebär ett tillskott på 157 miljarder jämfört med den nuvarande planperioden. Dessutom har ett tillskott på ytterligare 500 miljoner kronor aviserats för vägunderhåll i vårändringsbudgeten.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Transportföretagen