Enligt Svensk Handels E-handelsindikator minskade e-handelns omsättning i februari 2025 med 16 procent jämfört med samma månad året innan. Omsättningen landade på 9,7 miljarder kronor, vilket markerar en betydande nedgång i en tid då andelen konsumenter som e-handlade föll från 72 procent till 65 procent.
Under nästan hela 2024 hade andelen e-handelskonsumenter varit historiskt hög, med över 70 procent av den vuxna befolkningen som handlade online under 10 av 12 månader. Februari 2024 var en exceptionell månad, men nu har trenden vänt. För första gången på ett år har e-handelsandelen sjunkit, vilket skapar oro för framtiden.
– Detta blev en dubbelsmäll för e-handeln. Färre e-handlade i februari, och dessutom för mindre summor. Det är ett tydligt kvitto på att 2024 års återhämtning har kommit av sig och att konsumenterna ännu är försiktiga med att göra inköp. Det är tveklöst en konsekvens av det tuffa ekonomiska läge vi befinner oss i, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.
Den skattade snittköpesumman per e-handelskonsument sjönk också, från 1794 kronor, vilket innebär en minskning med 7 procent jämfört med samma månad föregående år. Även i januari minskade den skattade köpesumman, då med 8 procent. Utvecklingen tyder på att konsumenterna håller i plånboken, vilket riskerar att försena återhämtningen i e-handeln.
– Svenska e-handlare kämpar inte bara mot sviktande efterfrågan och pressade marginaler – de tvingas också konkurrera på en marknad som blir allt mer snedvriden. Vi fortsätter med en dåres envishet påminna om att gräddfilen för kinesiska onlinegiganter som Temu och Shein måste upphöra, avslutar Per Ljungberg.
Denna utveckling påverkar även Gotland, där lokala e-handlare kan känna av den minskade efterfrågan. Det återstår att se hur marknaden kommer att anpassa sig i det rådande ekonomiska läget.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Svensk Handel