Framtidsförväntningarna inom sällanköpshandeln, dagligvaruhandeln och partihandeln har sjunkit under mars månad, vilket indikerar att branschen fortsätter att kämpa. Enligt Svensk Handels Handelsbarometer har företagens syn på försäljning och lönsamhet varit pessimistisk i över tre år.
Den senaste mätningen visar att sällanköpshandeln har tappat -3,0 enheter till ett indikatorvärde på 89,9, medan dagligvaruhandeln sjunkit med -4,6 enheter till 92,0. Den främsta orsaken till nedgången är en dämpad syn på framtida lönsamhet och försäljning.
– Resultaten vi idag presenterar kanske kommer som en överraskning för människor runt om i landet som följt debatten under senare tid. Här vill vi ändå markera klart och tydligt. Den svenska handeln har det oerhört tufft just nu. Det råder inga tvivel om att företag och jobb runt om i landet, i såväl större som mindre städer, nu står på spel, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Flera faktorer tyder på att den dystra trenden kan fortsätta. Den tilltagande inflationen, som pressar upp marknadsräntor, tillsammans med geopolitiska osäkerheter påverkar konsumenterna negativt och därmed också handelsföretagen.
– Att priserna, och genom det räntorna, tar fart uppåt har en mycket negativ effekt på hushållens konsumtion, vilket i sin tur hotar återhämtningen inom handeln och i den svenska ekonomin i stort. Här befinner sig handeln i en rävsax. Samtidigt som kostnaderna ökar och lönsamheten faller, måste företagen försöka hålla priserna nere för att behålla sina kunder. För många blir det tyvärr en omöjlig ekvation, avslutar Sofia Larsen.
Källa: Svensk Handel
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Svensk Handel