Distansarbete har blivit en självklarhet inom statliga verksamheter, enligt en ny rapport från Fackförbundet ST. Rapporten visar att fler medlemmar ser fördelar med att arbeta hemifrån och att behovet av flexibla lösningar ökar inför 2025 års avtalsrörelse.
Över 40 procent av ST:s medlemmar uppger att de inte ser några nackdelar med distansarbete, och åtta av tio framhåller minskad restid som den största fördelen. Dessutom upplever sju av tio att det är lättare att få ihop livspusslet och att koncentrationen ökar vid arbete hemifrån.
– Jag tror att vi har blivit bättre på att hantera de utmaningar som kommer med distansarbete, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på ST, som ifrågasätter varför många arbetsgivare ändå inför centrala regler som kan begränsa chefernas möjligheter att leda och fördela arbetet effektivt.
ST kräver att statliga arbetsgivare ska erbjuda medarbetarna möjlighet till distansarbete och ge dem större individuellt inflytande över arbetets utformning, oavsett var det utförs. Rapporten pekar också på att distansarbete bidrar till bättre återhämtning och underlättar för medarbetarnas balans mellan arbete och privatliv.
Intervjuer med förtroendevalda på Skatteverket och Försäkringskassan, där striktare regler nyligen införts, visar att argumenten för dessa regler ofta bygger på social samvaro på kontoret. Men enligt ST:s utredare Martina Cras är detta mindre relevant i dagens aktivitetsbaserade och geografiskt utspridda arbetsmiljöer.
– När regler inte är rationella skapar det onödig frustration, säger Martina Cras, som också lyfter fram goda exempel från universitet och högskolor där samverkan mellan fack och chefer lett till fungerande lösningar.
Undersökningen visar också att en tredjedel av medarbetarna upplever minskad social sammanhållning som den största nackdelen med distansarbete, och att en fjärdedel av chefer har svårt att skilja på arbete och fritid vid distansarbete.
Fackförbundet ST vill att alla statliga arbetsplatser tecknar avtal som ger goda förutsättningar för distansarbete, att arbetsgivare garanterar en fysisk arbetsplats vid behov och att tydliga skäl krävs om distansarbete nekas.
Källa: Fackförbundet ST
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Fackförbundet St