Enligt SBAB:s senaste undersökning upplever fler bostadsägare att deras ekonomiska situation har förbättrats, men endast en liten andel planerar att öka sin konsumtion efter Riksbankens dubbla räntesänkningar.
Bostadsägare i Sverige verkar ha en mer positiv syn på sin ekonomi nu jämfört med för ett halvår sedan. Enligt SBAB:s undersökning, Boägartempen, anser fler att deras ekonomiska situation har förbättrats (28 procent) än de som upplever en försämring (19 procent). Dessutom har andelen som tvingas ta av sina sparpengar för att betala bolåneräntorna halverats, från 8 procent i våras till 4 procent nu.
Trots dessa positiva tecken är det tydligt att bostadsägarna fortfarande är försiktiga med sina utgifter. Endast 3 procent av respondenterna planerar att öka sin konsumtion som en följd av Riksbankens dubbla räntesänkningar, medan 27 procent avser att spara mer eller amortera sina lån.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar:
– Trots fortsatt stora ekonomiska utmaningar det senaste året, ser vi nu tydliga tecken på stabilisering och till och med förbättring för många hushåll. Detta tyder på en viss motståndskraft hos bostadsägare och är en indikation på att de värsta ekonomiska påfrestningarna börjar avta.
Samtidigt visar undersökningen att 68 procent av bostadsägarna anser att räntesänkningarna inte har påverkat deras sparande eller konsumtion. Detta tyder på en avvaktande hållning bland många hushåll, där de senaste årens höga inflation och räntor fortfarande påverkar deras ekonomi.
Det är särskilt oroande att 22 procent av de tillfrågade uttrycker en rädsla för att inte klara av att betala sina räkningar varje månad. Kvinnor och yngre personer i åldern 18–34 år är mer benägna att känna oro för sin ekonomiska situation än äldre och män.
Boije påpekar:
– Kvinnliga bostadsägare och även yngre personer är tydligt oroligare över sin ekonomi än män och äldre. Det bottnar troligen i att yngre oftare har högre lån i förhållande till inkomsten än äldre, och kvinnor har lägre inkomster än män.
Bostadsägarna har också förväntningar på en lägre ränta framöver; var fjärde person tror att den rörliga bolåneräntan kommer att ligga under 3 procent om ett halvår. Detta kan jämföras med SBAB:s senaste ränteprognos som visar 3,2 procent.
Boije avslutar med att nämna den oro som finns kring den politiska situationen i USA och dess påverkan på svensk ekonomi:
– Enligt flera bedömare kan Trumps återkomst till presidentposten leda till en mer protektionistisk handelspolitik, vilket kan resultera i högre tullar och minskad export till USA. Detta är särskilt oroande för Sverige som ett litet exportberoende land.
Undersökningen genomfördes mellan den 19 och 25 november 2024 och involverade drygt 1 100 bostadsägare.
Källa: SBAB Bank
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.