Fårstyng påvisad på Gotland för första gången på över 100 år

Breaking Lokalt

Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland efter att en tacka med neurologiska symtom avlivades och obducerades. Detta är första gången parasiten påvisas i Sverige sedan 1800-talet.

Larver av fårstyng har påträffats i får på Gotland, vilket markerar en betydande återkomst av denna parasit som inte har rapporterats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Larverna identifierades efter att en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades vid Gård & Djurhälsans obduktionslaboratorium.

I bihålorna på fåret påträffades larver som är cirka 2 cm stora, och dessa skickades vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för artbestämning. Vid uppföljande undersökningar av slaktade får på ön har larver hittats i flera vuxna djur, vilket tyder på att flugan spridit sig.

– Ofta uppvisar djuren inga symtom, men ibland kan nosflöde och nysningar observeras. Fåren blir oroliga när flugorna svärmar, vilket kan leda till minskat foderintag, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA.

Fårstyng är en gråbrun fluga som sprutar in larver i fårets näsborrar. Larverna tar sig sedan upp till bihålorna där de utvecklas under vintern. Under försommaren rör sig de färdigutvecklade larverna tillbaka till näshålan och nyses ut, vilket påbörjar en ny cykel.

Larverna orsakar irritation och kan leda till inflammation, samt potentiella sekundära bakterieinfektioner. Trots att flugan normalt förekommer i stora delar av världen, är det oklart om den även finns på fastlandet.

– Tills vidare rekommenderas fårägare att noggrant följa karantänsrekommendationerna, inklusive provtagning för mag-/tarmparasiter och avmaskning med ivermektin, säger Katarina Gustafsson, veterinär på Gård & Djurhälsan.

Larverna kan avdödas med ivermektin, men även döda larver kan orsaka symtom på grund av sekundära infektioner. Fortsatta undersökningar av slaktade djur på Gotland planeras under 2025.



Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged