Länsstyrelsen Gotland har genomfört djurskyddskontroller på Destination Gotlands fartyg M/S Visby, vilket avslöjade brister som kan påverka djurens välbefinnande.
I förra veckan genomförde Länsstyrelsen i Gotlands län djurskyddskontroller på bildäck ombord på Destination Gotlands fartyg M/S Visby. Kontrollerna visar att brister som framkommit tidigare år kvarstår och länsstyrelsen rekommenderar nu främst hund- och kattägare att inte lämna sina djur i bilar på bildäck när utetemperaturen är +20 grader eller högre.
Djurskyddskontrollerna genomfördes på en tur- och returresa mellan Visby och Nynäshamn den 16 juli. Av de 25 fordon med djur på bildäck som kontrollerades hade 13 minst en brist ur djurskyddssynpunkt. Det handlar om att temperaturen i bilen var för hög, om bristande tillsyn och om att man inte vevat ner rutorna eller öppnat bakluckan tillräckligt vilket gjort att ventilationen var för dålig.
I bilarna där det fanns djur uppmättes vid kontrollerna temperaturer på 23-28,4 grader. Enligt djurskyddslagen får hundar och katter inte lämnas i bilen om temperaturen riskerar att överstiga 25 grader.
– Det kan vara svårt för en djurägare att förutse exakt hur varmt det kommer att bli i bilen. Temperaturen påverkas bland annat av utomhustemperaturen, antal bilar på bildäck och var på bildäck bilen står. Vi rekommenderar därför framför allt katt- och hundägare att inte lämna sina djur i bilarna på bildäck när utetemperaturen är +20 grader eller högre. Då riskerar temperaturen i bilarna att bli för hög, oavsett hur mycket rutorna vevas ned, säger djurskyddshandläggare Lotta Hallenfur.
Otillräcklig ventilation var den vanligast förekommande bristen vid kontrolltillfället.
– Ventilationen är viktig för att värme och fukt som utsöndras från djuren ska kunna föras bort. Det räcker inte att veva ner rutan en eller ett par centimeter, för att luften ska kunna cirkulera krävs att man vevar ner rutorna ordentligt. Om djuret sitter i en bur i bilen så kan man också lämna bakluckan uppfälld, säger Lotta Hallenfur.
En annan brist som konstaterades var att många djurägare inte gick ned och tittade till sitt djur när möjligheten erbjöds efter ungefär halva resan. Det är lagkrav på tillsyn av djur varannan timme under transport.
– Flera valde att inte gå ner och titta till sitt djur, trots upprop i högtalarna. Man behöver inte störa djuret om det sover, men man ska gå ner och kolla att allt verkar vara ok och att djuret har det bra, säger Lotta Hallenfur.
Billarm som går i gång under överfarten har varit ett återkommande problem på Gotlandsfärjorna.
– När det gäller billarmen kan vi se en positiv utveckling. Antalet bilar som larmade var betydligt färre både vid årets och förra årets kontroller än det varit tidigare år, säger Lotta Hallenfur.
Under transport är det den enskilde djurägaren som ansvarar för att djuret har det bra under resan. När du som djurägare transporterar djur, se till att: